Estetik Dergisi

BURUN ESTETİĞİNDE SON TREND; DOĞAL GÖRÜNÜM- Op. Dr. HATİCE BİLKUR ÖZTÜRK

BURUN ESTETİĞİNDE SON TREND; DOĞAL GÖRÜNÜM- Op. Dr. HATİCE BİLKUR ÖZTÜRK
 
BURUN ESTETİĞİNDE SON TREND; DOĞAL GÖRÜNÜM- Op. Dr. HATİCE BİLKUR ÖZTÜRK
 
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Tabii. Ben, Op.Dr.Hatice Bilkur Öztürk. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanıyım. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2000 yılında mezun oldum.Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ihtisasımı tamamlayarak 2011 yılında uzmanlığımı aldım. Mersin’de devlet sektöründe yaklaşık 9 yıl çalıştıktan sonra ayrıldım. Mersin’de muayenehane açarak özel sektörde hizmete başlayacağım.

Kliniğinizde estetik uygulamalardan ağırlıklı olarak hangi işlemlere yer verilecek?
Cerrahi ve kozmetik işlemler şeklinde iki gruba ayırabiliriz. Cerrahi işlemler olarak; meme estetiği, burun estetiği, liposuction, karın germe ve göz kapağı ameliyatları gibi yüz ve vücut estetiği operasyonları yapacağım. Kozmetik işlemler olarak; botoks, dolgu, ip ile yüz askılama, mezoterapi, PRP uygulaması, gençlik aşısı tarzında işlemler uygulayacağım.
 
Burun estetiği yaptırmak isteyen hasta adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?
        Burun estetiği operasyonları en sık yaptığımız, fakat memnuniyetsizlikle geri dönüşlerin en sık olduğu ameliyatlardır. Bunun nedeni sadece hekimin kullandığı teknik değildir. Hastanın cildine, kronik hastalıklarına, geçmişte burun travması alıp almadığına, hastanın yüz asimetrisi ve yara iyileşmesine de bağlıdır. Bu nedenle, ameliyat sonucu ile ilgili beklentiler oluşmadan önce, operasyonu gerçekleştirecek doktor ile detaylı analiz yapılmasını tavsiye ederim. Bu sayede beklentiler gerçekçi olacaktır.
 
Ameliyat öncesi hastaları ne şekilde hazırlamak yönlendirmek gerekiyor?

      Yüzün bir bütün olduğunu, burnun güzelliğin tamamlayıcısı olduğunu anlatmak gerekiyor. Ameliyat sonuçları sadece doktora bağlı değildir. Hastanın cilt yapısı, ek hastalıkları, yara iyileşme faktörleri önemlidir. Tüm bunlar ameliyatın sonucunu etkiler. Burnu değerlendirirken özellikle çene ile olan ilişkisi değerlendirilmeli, hastayı rahatsız eden orantısızlık giderilmelidir. Hasta, ameliyat öncesi bu faktörleri net analiz edebilirse, ortaya çıkan sonuçtan mutlu olacaktır.

Burun estetiğinde son trendler nelerdir?
Burun estetiğinde son zamanlarda en çok duyduğum istek; doğal görünüm isteği. Ancak birçok hasta doğal görünüm yanında burun ucunun daha kalkık olmasını istiyor. Rinoplasti sonrası burun-üst dudak-çene ilişkisi daha ön plana çıktığı için bu bölgelere eş zamanlı yapılan işlemler de arttı.

Burun estetiğinde doğal görünümü yakalamak mümkün mü?
Evet mümkün. Öncesinde hasta ile yüzünün analizini çok iyi yapmak gerekiyor. Doğal burun sonucunda yüzün en ön plana çıkan yapısı burun olmamalı, burun yüzün diğer hatlarının güzelliğini tamamlamalıdır. Erkeklerde burun sırtı çok düşürülmeden, düz yapılan burun sırtı talep görmekte ve daha doğal görünmektedir. Yine de burnunun doğal olmasını isteyen birçok hastam aslında burun ucunun kalkık olmasını istiyor, bu isteği de gözönüne almak gerekir.

Burun estetiğinde uygulanan güncel teknikler nelerdir?
Açık ve kapalı tekniklere ek olarak; letdown preservation rinoplasti dediğimiz burun sırtını koruyucu teknik ve piezo ultrasonik rinoplasti teknikleri gelişti. Letdown rinoplastide, burun sırtındaki kemik ve kıkırdak dokuları almak yerine orta kısmından doku çıkararak, burnun asansör şeklinde düşürülmesi sağlanıyor. Piezo cihazı da ultrason dalgaları ile kemiği şekillendirmemizi sağlıyor, yumuşak dokulara zarar vermediği için ameliyat sonrası morluk ve ödem daha az oluyor.

Burun estetiğinde son zamanlarda en çok hangi teknik talep görmekte? Neden?
En çok Piezo Cerrahisi talep görmekte. Çünkü ameliyat sonrası oluşan şişlik ve morluklar, sonraki süreçte hasta konforunu bozmakta. Piezo cerrahisi ile morluk ve şişlikler daha az olduğundan ameliyat sonrası süreç daha kolay atlatılıyor. Ayrıca Piezo cihazı burun kemiğine şekil verirken daha milimetrik çalışabilmemizi sağlıyor.

Öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İyileşme tam olarak ne kadar sürüyor?
Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ve E vitamini kullanmamak, sigara içiliyorsa azaltmak veya bırakmak, takviye gıdalarla yapılan diyetlerden uzak durmak gerekiyor. Sonrasında bir süre alkol almamak, bol su içmek, 2 hafta sportif faaliyetlerden uzak kalmak ve darbe almamak gerekiyor. İyileşme genel olarak kemik kısmında 2-3 ay içinde olurken burun ucunda 6 ayı bulabiliyor. Kalın deri ve revizyon ameliyatlarında bu süre 1 yılı bulabiliyor.

Son olarak eklemek istedikleriniz?
Hastalar, burun ameliyatı olmak istediklerinde kendilerine ait doku iyileşme faktörlerini çok iyi anlamalı ,değiştirilemeyeceğini ve sonucu etkileyebileceğini kabul etmelidir. Burun, tek bir organ gibi görülmekle birlikte aslında 2 yüz parçasının birleşiminden oluşmaktadır. Aslında güzel bulduğumuz birçok burunda burun deliği asimetrileri vardır. Mükemmeliyeti  yakalamaya çalışmak, çok küçük detaylara takılmak, devamlı ayna karşısında kusur aramak, hastaların tablonun bütününü görmesini engelleyerek mutsuz edecektir. Başka bir insana çok yakışan burun sizin yüzünüzde çok küçük kalarak, kötü bir görüntüye sebep olabilir. Uyumlu görüntüyü hayal edin.
 
19/10/2021
Paylaş: