Estetik Dergisi

OBEZİTE TEDAVİSİNDE TÜP MİDE AMELİYATI - PROF. DR. BİLGİ BACA

OBEZİTE TEDAVİSİNDE TÜP MİDE AMELİYATI - PROF. DR. BİLGİ BACA
OBEZİTE TEDAVİSİNDE TÜP MİDE AMELİYATI 

PROF. DR. BİLGİ BACA


Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
İlk ve Ortaokul’u  Diyarbakır’da;  Lise eğitimimi Malatya Fen Lisesi’nde tamamladım. Tıp fakültesini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde okudum ve 1996 yılında tıp doktoru ünvanını kazandım. Genel Cerrahi uzmanlık eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesindeki Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda tamamlayarak 2003 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldum. Hala Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarıma devam etmekteyim.
Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatı nedir ve hangi amaçla yapılmaktadır?
Tüp mide ameliyatı obezite tedavisi için dünyada en sık uygulanan cerrahi yöntemdir. Tüp mide ameliyatında adından anlaşıldığı üzere  midenin büyük kısmı çıkarılarak geride kalan mide tüp şeklinde bırakılır. Bu cerrahi yöntemde mide hacmini küçülterek yemek yemeyi azaltmak; bunun yanında açlık hormonu salgılanmasının azaltılması ile birlikte iştah duygusunun azaltılması da amaçlanarak daha fazla tokluk hissi sağlanmaktadır.
 
Hangi problemleri yaşayanlar için yapılması önerilen bir ameliyattır?
 
Vücut kitle indeksinin 40 kg/m2 ve üzeri olması veya vücut kitle indeksinin 35 - 40 kg/m2 arası olması ve beraberinde obeziteye bağlı yandaş hastalığın bulunması (şeker, tansiyon, kolesterol, uyku apnesi vb.) ve bunlara ek olarak diyette başarısız olunması durumlarında,  psikolojik açıdan uygun olarak değerlendirilen hastalara ameliyat önerilebilir.
Tüp Mide Ameliyatı nasıl yapılır?
Tüp mide ameliyatında midenin %80’i çıkartılarak mide tüp şekline getirilir. Bu ameliyat kapalı yöntemlerle yani laparoskopik veya robotik yöntemlerle yapılmaktadır.
 
Ameliyat öncesinde hangi tetkikler yapılır?
Ameliyat öncesi bütün hastalar hormonal ve psikiyatrik değerlendirmeden geçer. Sonrasında bir diyetisyen ve bir sindirim sistemi hastalıkları uzmanı hastayı değerlendirir.  Yüksek tansiyon veya kalp hastalığı olanlardan kardiyoloji görüşü, akciğer hastalığı olanlardan göğüs hastalıkları muayenesi istenir. Ameliyat öncesi hastalardan diyet yapılması, sigara kullanımı varsa sigaranın bırakılması, kan şekerinin ve kan basıncının düzenli hale getirilmesi  istenir. Ameliyat öncesi endoskopi ve ultrasonografi tetkikleri istenir. Safra kesesinde taş olan hastalarda, ameliyatta safra kesesinin alınması hastalara önerilir. 
Tüp Mide Ameliyatı hangi durumlarda riskli olabilir?
Tüp mide ameliyatı sonrasında,  risk faktörü taşıyan kişiler için , herhangi bir ameliyat sonrası ne kadar risk varsa bu ameliyatta da aynı oranda risk mevcuttur. Özellikle yandaş hastalığı olan (kalp, akciğer gibi), sigara kullanan, daha önce karın ameliyatı geçirmiş olan ve midesinde ülser olan hastalarda tüp mide ameliyatında da diğer tüm ameliyatlar için olduğu gibi risk daha fazladır.
Ayrıca, hasta ameliyat sonrası yaşam tarzı değişikliğinde isteksiz ve yetersiz bulunursa, ilaç ve alkol bağımlılığı varsa, psikiyatrik hastalığı mevcutsa,  kendi işlerini kendi yapacak güçte değil ise ameliyat önerilmemelidir. 
Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmesi gerekir?
 
Hastalar ameliyat sonrası ilk bir yılda vermesi gereken kilonun yarısını vermiş olur. Özellikle ameliyat sonrası erken dönemde hızlı kilo kaybı beraberinde kas kaybına da sebep olur. Kas kaybını engellemek için ilk bir ayda hastalara protein destekleyici mamalar verilir. Vitamin eksikliğini engellemek için vitamin takviyeleri yapılır. Ameliyat sonrası erken dönemde halsizlik, kansızlık gibi şikayetler destek tedavi ile giderilir.
Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatı sonrası tekrar kilo alımı olur mu?
 
Obezite ameliyatı sonrasıda ilk 6 ayda hızlı olmak üzere 18 ay boyunca kilo kaybı devam eder. Sonrasında kilo kaybı yavaşlar, 24 ila 60 ay arasında yaklaşık %10’luk bir kilo alımı olabilir. Mide zorlanarak genişlemediği sürece kişinin tekrar eski kilolarına dönmesi beklenen bir durum değildir. Ancak ameliyat sonrası döenmde kişi önerilere dikkat etmezse tekrar kilo alabilir.
Tüp mide ameliyatı olan hastaların esas amacı sağlık mıdır estetik kaygı mıdır? Doğrusu ne olmalıdır?
Obezite hastalığı, psikolojik rahatsızlıklara ve ölüme sebep olabilecek kronik hastalıklara sebep olduğu için hastalar tüp mide ameliyatını esas amaç sağlık olmak üzere estetik kaygı nedeni ile de olmak istemektedirler. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Tip 2 diyabetin %80’inden, iskemik kalp hastalıklarının %35’inden ve hipertansiyonun %55’inden obezite sorumludur. Ayrıca obezite kaynaklı rahatsızlıklar  her yıl dünyada 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. Sağlıklı kilo ve görünüme ulaşılarak hastaların duygu durumunda belirgin düzelme görülür. Ayrıca bu olumlu gelişmeler sosyal ve cinsel hayatlarına yansır. 
Obezitenin neden olduğu kronik hastalıklardan dolayı biz hekimler bu ameliyatı esas olarak estetik kaygıdan önce sağlıklı ve daha kaliteli bir yaşam için önermekteyiz.
 
 
Bu ameliyatı olmak isteyenlere önerileriniz neler olur?
 
Obezite sadece kozmetik bir sorun değildir, obezite tek başına kronik bir hastalıktır ve önüne geçilmediği zaman ölümle sonuçlanmaktadır. Tüp mide ameliyatında gerçekçi bir kilo kaybı hedeflenerek obeziteye bağlı hastalıkların oluşumunu engellemek, kişinin yaşam kalitesini ve yaşam süresini artırmak amaçlanmaktadır. Kanıta dayalı uygulamalara göre obezite (bariatrik cerrahi) etkili, güvenli, ekonomik ve kalıcı bir kilo verme yöntemidir. Bu sayede şeker hastalığı ve obeziteye bağlı hastalıklar da tedavi edilmektedir.
 
23/03/2022
Paylaş: